Kako velik je bitcoinov balon?

Tuji strokovnjaki in finančniki nimajo enotnega mnenja o bitcoinu, ki je letos pridobil že več kot 700 odstotkov vrednosti.Visokoleteče ali boleče?


Bitcoin je pravi naložbeni razred, vendar je njegova cena trenutno v balonu, pravijo svetovni finančniki, ki so sodelovali v raziskavi CNBC. Mnogi med njimi pa še vedno trdijo, da gre za prevaro oz. goljufijo. 97 glavnih finančnikov v svetovnem  finančnem svetu je bilo vprašanih o njihovem pogledu na bitcoin. Od 43, ki jih je odgovorilo, je 27,9 odstotkov izjavilo, da je bitcoin "prava naložba, vendar v mehurčku". 14 odstotkov jih je dejalo, da je bitcoin še kako resničen in da bo še močno pridobival na vrednosti. Po drugi strani pa jih 27,9 odstotka pravi, da je bitcoin goljufija. Presenetljivo pa je dejstvo, da je 30,2 odstotka finančnikov dejalo, da nimajo dovolj znanja o digitalni valuti, da bi si o njej ustvarili mnenje. Sicer so se take in podobne debate začele razvijati po zloglasni izjavi šefa banke JPMorgan Chase, ki je glasno povedal, da je zanj bitcoin prevara.

Pri bitcoinu ne bomo daleč od resnice, če rečemo, da gre za špekulativni balon. Mnogi so namreč mnenja, da valuta nima prave vrednosti, kot recimo evro ali dolar, in pridobiva na vrednosti na podlagi špekulacij, trenda in pohlepa ali hitre želje po zaslužku. Ideja, da bi bili po zaslugi rasti bitcoina vsi milijonarji, bo žal ostala samo ideja. Vsaj za večino. A to ne bo ustavilo "visokoleteče" vlagatelje, da vsaj ne poskusijo postati del te zgodbe o uspehu. Bitcoin je leto 2017 začel z vrednostjo okoli 1000 dolarjev, minulo nedeljo smo morali za en bitcoin odšteti več kot 8000 dolarjev. Tržna kapitalizacija je presegla 140 milijard dolarjev. Danes se njegova cena giblje malo pod 8300 dolarjev za en bitcoin.

Takoj za bitcoinom pa je za vlagatelje zanimiv 
ethereum (ETH), čigar vrednost se je dolgo gibala okoli 300 dolarjev, ta teden pa se je povzpela preko 370 dolarjev, trenutno je njegova vrednost nekaj dolarjev nižja. Vzrok za to rast so napovedi, da bo mogoče ne samo z bitcoinom, ampak tudi z ethereumom kmalu sklepati terminske pogodbe. Tržna kapitalizacija ethereuma je dosegla 35 milijard dolarjev. Letos se je cena ethereuma povzpela za kar 4000 odstotkov, na začetku leta je bila njegova vrednost le 8 dolarjev.


Preberite tudi: Kriptovalute: ko se cedita med in mleko in še smola