Svetovna rast in optimizem še naprej

Leta še ni konec...
Svetovni delniški indeksi na krilih zelo dobrih četrtletnih rezultatov podjetij in ob pomoči centralnih bank ter drugih spodbujevalnih ukrepov držav dosegajo iz dneva v dan višje vrednosti. Že nekaj časa se investitorji na kapitalskih trgih sprašujejo, ali so delniški trgi predragi oziroma do kdaj bodo cene delnic rasle. Odgovor na to vprašanje je za zdaj s strani analitikov precej enoten, kar pomeni, da ob upoštevanju vseh makroekonomskih podatkov svetovnih gospodarstev, ob upoštevanju izredno ohlapnih ukrepov centralnih bank ter ob upoštevanju objav ter napovedi poslovanja podjetij delniški trgi niso v območju, kjer bi zanje rekli, da so delnice nerazumno drage, je pa res, da vrednotenja niso najnižja.

V ZDA je senat sprejel resolucijo proračuna za 2018, ki je pripravljen tako, da upošteva novo davčno reformo, ki bo zmanjšala davke, kar je dodatno spodbudilo rast delnic. V začetku novembra naj bi bilo tudi jasno, kdo bo novi predsednik Ameriške centralne banke, ki pa verjetno bistveno ne bo spreminjal dosedanje monetarne politike.

Minuli četrtek so zasedali člani Evropske centralne banke, predsednik Mario Draghi je nato na tiskovni konferenci sporočil, da bo ECB že januarja prihodnje leto začela opuščati spodbujevalne ukrepe, saj so razmere v evrskem gospodarstvu zelo dobre z izjemo inflacije, ki še ni na želeni ravni tik pod dvema odstotkoma, vendar pa gre trend v tej smeri. ECB še ne bo začela zviševati temeljnih obrestnih mer, ki bodo ostale na tej ravni še daljše obdobje, vendar se je odločila, da bo zmanjšala mesečno kvoto za odkup obveznic pri ECB s 60 na 30 milijard evrov na mesec za zdaj vse do septembra prihodnje leto. V primeru poslabšanja gospodarskih razmer v evrskem območju je ECB pustila vrata odprta, da spet povečajo spodbujevalne ukrepe.

Mitja Baša, Triglav skladi