Bo orkan Harvey odpihnil Trumpov zid?

Oči vlagateljev so se preselile na drugo stran sveta.


 

Naravne katastrofe so vse pogostejše... (Slika je simbolična.)


Srečanje predstavnikov centralnih bank, ki ga je gostil ameriški Jackson Hole, je za nami. Iz govoric pred srečanjem so si vlagatelji največ obetali iz govora predsednice ameriške centralne banke Janet Yellen, ki pa je razočarala, saj ni razkrila nobenih strategij najmočnejše svetovne centralne banke. Na drugi strani je evropska centralna banka (ECB) že pred srečanjem zanikala možnosti, da bo Mario Draghi v svojem govoru razkril strategijo dvigovanja obrestnih mer na stari celini. Do neke mere je bilo to sicer res, saj Draghi strategije ni omenjal. Vendar pa je v svojem govoru večkrat jasno izrazil veliko zaupanje v moč evropskega gospodarstva. To so analitiki videli kot jasen signal, da je ECB pripravljena na počasno zategovanje pasu monetarne politike nizkih obrestnih mer in obsežnih nakupov obveznic. Po Draghijevem govoru je evro močno pridobil proti ameriškemu dolarju, najvišji nivo pa smo zabeležili v torek, ko je bilo za evro treba odštetih 1,207 dolarja.

Po končanem srečanju so se oči vlagateljev v začetku tedna preselile na drugo stran sveta. Severna Koreja je namreč izstrelila balistično raketo, ki je preletela Japonsko in pristala v morju. Odziv vlagateljev je bil močan, saj so indeksi najprej izgubili med enim in dvema odstotkoma. Toda borze so se kmalu pobrale in dvignile nazaj na višje nivoje, saj so vlagatelji padce izkoristili za dodatne nakupe.

Še preden se je prah okoli Severne Koreje dobro polegel, je v soje žarometov stopil orkan Harvey, ki pustoši po nekaterih delih ameriške zvezne države Teksas. Nevihta se je v zadnjih dneh preselila z območja Houstona na območje Beaumont-Port Arthur, kjer domuje največja ameriška rafinerija nafte. Zaradi padavin, ki bodo predvidoma celo obilnejše od tistih v Houstonu, analitiki že opozarjajo na potencialne dvige cen naftnih derivatov v širši regiji. Na drugi strani ustavitev rafinerij pomeni občutno kopičenje zalog surove nafte. Posledično lahko že zadnjih nekaj dni opazujemo upad cen surove nafte na svetovnih borzah.

Za zanimivo potezo so se ob pustošenju orkana Harvey odločili pri investicijski banki Goldman Sach. Njihovi analitiki so se zaradi velike škode, ki jo povzroča orkan Harvey, odločili povišati možnosti, da bodo ZDA dosegle tako imenovani strop zadolževanja, s 35 na 50 odstotkov. Če ZDA resnično dosežejo mejo zadolževanja, bi v praksi to pomenilo vsaj delno ustavitev delovanja trenutne administracije. V preteklosti je bil strop zadolževanja v »zadnjih trenutkih« premaknjen višje. Toda če bi se v tem primeru zgodovina ponovila, bi to pomenilo, da bo moral kongres dejansko velik del rezervnih sredstev nameniti reševanju opustošenja, ki ga je povzročil orkan Harvey, in ne projektu gradnje zidu med ZDA in Mehiko, kot si želi ameriški predsednik Trump.


Andraž Antonič, Alta Invest