Politično razburkan, borzno miren teden

Nekaj več dinamike smo minuli teden opazili pri gibanju cene surove nafte.


 


To poletje bo še precej zanimivo...

V minulem tednu sta ameriška delniška indeksa S&P 500 ter Dow Jones Industrial Average dosegla nov najvišji vrh, čeprav je bila dinamika na borzah relativno umirjena. Pozitivne novice iz ZDA so prišle na področju zaposlovanja, proizvodnje, nekoliko slabši pa so bili podatki s področja gradbenih investicij ter prodaje domov. Tudi evropske borze so imele za seboj relativno miren teden, pospremljen s pozitivnimi podatki na področju proizvodnje, stopnja brezposelnosti upada, nekoliko slabši pa so bili v posameznih državah podatki o prodaji na drobno. Stopnja inflacije je v Evropi upadla z 1,9 na 1,4 odstotka, kar je pod željami Evropske centralne banke (ECB). To je tudi eden glavnih argumentov, ki ga predsednik ECB Mario Draghi omenja, ko v svojih govorih poudarja potrebo po ohranjanju stimulativne monetarne politike. Zasedanje ECB bo sicer 8. junija, pričakovati pa je, da bodo retoriko vodili v duhu ohranjanja stimulativne politike.

Nekaj več dinamike smo minuli teden opazili pri gibanju cene surove nafte. Ta je izgubljala in se približala območju 47 dolarjev za sodček. Krivec za tako gibanje so v največji meri ZDA, saj novi podatki kažejo, da je tam črpanje nafte na najvišji ravni po letu 2015. V maju se je povečalo tudi črpanje v okviru Opeca zaradi Libije in Nigerije, ki sta izvzeti iz dogovorjenih omejitev proizvodnje.

Za največ razburjenja je zopet poskrbel ameriški predsednik Donald Trump. Zapleta se tako notranjepolitično kot zunanjepolitično. Doma trenutno odmeva prihajajoče pričanje odstavljenega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki naj bi ga Trump nagovarjal, naj opusti preiskavo predvolilne kampanje ter vmešavanje Rusije v volitve. Pri zunanji politiki pa je krivil Nemčijo za ameriški trgovinski primanjkljaj, članice Nata obdolžil, da premalo prispevajo za obrambni proračun, za piko na i pa je napovedal še umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma.

Ne glede na politične pretrese ter občasno kakšne severnokorejske rakete v Japonskem morju ali bombni napad teroristov, borzni trgi peljejo svojo pot, ki je trenutno sestavljena iz makroekonomskih podatkov ter rezultatov poslovanja, druga tveganja pa so trenutno na stranskem tiru.

Sašo Ivanovič, Triglav skladi